Biochemie
Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
Aminokyseliny
Rozdělení aminokyselin:
  1. kódované aminokyseliny – je jich 20
    1. aminokyseliny alifatické
      • monoaminomonokarbonové AMK: glycin, alanin, valin, leucin, isoleucin
      • monoaminodikarbonové AMK (kyselé AMK): kys. asparagová, kys. glutamová, asparagin, glutamin
      • diaminomonokarbonové AMK (bazické AMK): arginin, lysin
      • hydroxideriváty AMK: serin, threonin
      • sirné deriváty AMK: cystein, methionin
    2. aminokyseliny aromatické: phenylalanin, tyrosin
    3. aminokyseliny heterocyklické: tryptofan, histidin, prolin

  2. vzácné aminokyseliny – není pro ně genetický kód: 4-hydroxyprolin, 5-hydroxylysin, ornithin, citrulin, penicylamin

  3. nebílkovinné aminokyseliny – nikdy se nenašly v bílkovinách, ale jsou
    v živých organismech: b-alanin, c-aminomáselná kyselina

 

Biologické vlastnosti a význam aminokyselin:

obecný vzorec aminokyseliny