- kódované aminokyseliny – je jich 20
- aminokyseliny alifatické
- monoaminomonokarbonové AMK: glycin, alanin, valin, leucin, isoleucin
- monoaminodikarbonové AMK (kyselé AMK): kys. asparagová, kys. glutamová, asparagin, glutamin
- diaminomonokarbonové AMK (bazické AMK): arginin, lysin
- hydroxideriváty AMK: serin, threonin
- sirné deriváty AMK: cystein, methionin
- aminokyseliny aromatické: phenylalanin, tyrosin
- aminokyseliny heterocyklické: tryptofan, histidin, prolin
- aminokyseliny alifatické
- vzácné aminokyseliny – není pro ně genetický kód: 4-hydroxyprolin, 5-hydroxylysin, ornithin, citrulin, penicylamin
- nebílkovinné aminokyseliny – nikdy se nenašly v bílkovinách, ale jsou
v živých organismech: b-alanin, c-aminomáselná kyselina
Biologické vlastnosti a význam aminokyselin:
- stavební jednotky bílkovin
- stavební jednotky enzymů, proteohormonů, antibiotik atd.
- z hlediska výživy:
- 8 esenciálních AMK -> plnohodnotné: val, leu, ile, thr, met, lys, fen, try (8 x 1g = 8 g denně pro člověka)
- relativně postradatelné -> lze je vytvořit, je-li dostatek esenciálních aminokyselin
- významné pro syntézu mnohých biologicky aktivních látek nebílkovinného charakteru: vznik některých vitaminů, rostlinných barviv, alkaloidů.