- v těle člověka jen 2 % (v sušině)
- v rostlinách 85 – 90 %
Funkce sacharidů v buňce:
- zdroj energie (např. glukosa)
- zásobní energetická surovina (škrob, glykogen)
- zpevnění a ochrana buňky (celulosa, chitin)
- složky biologicky účinných látek (koenzymy, hormony, antibiotika)
Vznik sacharidů – v přírodě v buňkách autotrofů asimilací CO2
v přítomnosti H2O => FOTOSYNTÉZA
Vzorec chlorofylu:
Prvkové složení sacharidů: C, H, O
Základem je C-řetězec s 3 – 9 atomy C (3 - triosy, 4 – tetrosy, 5 – pentosy, 6 – hexosy, 7 – heptosy, 8 – oktosy, 9 – nonosy).
Deriváty sacharidů obsahují navíc: P = fosforečné estery sacharidů
N = aminocukry
S = sirné heteroglykosidy
Dělení sacharidů:
- monosacharidy
- oligosacharidy
- polysacharidy
- hetoroglykosidy – je zde vázána necukerná složka, tzv. aglykon