Vitaminy vykonávají u různých druhů organismů stejné funkce, ale nemusí být stejně vyžadovány v potravě. Pro některé druhy jsou některé vitaminy esenciální, pro jiné ne – např. vitamin C (člověk, morče X krysa).
Nedostatek určitého vitaminu:
- hypovitaminóza – lehčí forma
- avitaminóza – těžší forma
- po dodání nedostatkového vitaminu mizí
- dlouhotrvající avitaminóza vede k úhynu
Příčiny hypo- či avitaminózy:
- nedostatek vitaminů v potravě
- nedostatečná resorpce vitaminů v zažívací soustavě
- zvýšená potřeba vitaminů v organismu
- vliv antivitaminů
Analytické metody stanovení vitaminů:
- metody fyzikálně-chemické:
- metody kolorimetrické
- metody polarografické
- metody radiometrické
- metody mikrobiologické – využívají tzv. „testovacích mikroorganismů“, pro něž je nedostatek určitého vitaminu v médiu limitním faktorem jejich růstu
- metody biologické – na pokusných zvířatech – jsou nejspolehlivější, neboť se jedná o vyšší organismy, ale dlouhodobé, pracné a nákladné
Označení vitaminů – písmeny abecedy s číselnými indexy, např. vitamin B1, triviální názvy, např. thiamin
Rozdělení vitaminů:
- lipofilní = rozpustné v tucích nebo nepolárních rozpouštědlech,nerozpustné ve vodě:
- vitaminy skupiny A (retinol a dehydroretinol)
- vitaminy skupiny D (kalciferoly)
- vitaminy skupiny E (tokoferoly)
- vitaminy skupiny K (fyllochinon a farnochinon)
- esenciální mastné kyseliny
- hydrofilní = rozpustné ve vodě
- B komplex (= thiamin - B1, riboflavin – B2, pyridoxin – B6)
- niacin a niacinamid
- kyselina pantotenová
- biotin = vitamin H
- kyselina listová
- korinoidy
- kyseliny lipoová
- kyselina L-askorbová = vitamin C