Biochemie
Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
Enzymy

Enzymy jsou bílkovinné makromolekuly specializované pro katalýzu určitého typu reakce.
ENZYMY – z řeč. en zyme = přítomný v kvasinkách.
Enzymy jsou ve všech živých systémech ; i nejjednodušší buňky obsahují přes 3 000 enzymů, které řídí rychlosti všech reakcí.
Enzymy jsou druhově specifické = každý druh má své vlastní enzymy.
Enzymy jsou jednoduché nebo složené bílkoviny.

bílkovina          +          KOFAKTOR          =>          HOLOENZYM
APOENZYM             nebílkovinná část                = celá molekula enzymu       

 

                            volně vázaný = koenzym (např. vitaminy)
Kofaktor
                            pevně vázaný = prostetická skupina (např. atomy kovů)

 

ENZYMOLOGIE = samostatný vědní obor – jeho nejdůležitější směry jsou:

ENZYMY = biokatalyzátory; předčí umělé katalyzátory v mnoha směrech:

Rychle se opotřebovávají, a proto jsou stále odbourávány a znovu nahrazovány.

 

Lokalizace enzymů:

Názvosloví enzymů

 

Proenzymy = zymogeny = prekurzory aktivních enzymů. Jsou to inaktivní formy enzymů, např. trávicí proteasy.
Označují se předponou pro- (např. protrombin) nebo příponou –gen (např. pepsinogen).