V důsledku změn ve společnosti nabývá výživa ve stáří na významu. Je to zejména z důvodu trendu aktivního stáří. Ve stáří ovlivňuje přísun a využití živin velké množství faktorů. Základní problémy, které provázejí výživu ve stáří, jsou: obezita, podváha, špatné vodní hospodářství.
Podvýživa je častá zejména u lidí starších věku 75 let. Důsledkem je pokles tvorby bílkovin, problémem z toho vyplývajícím je i častější porucha imunitních funkcí, zhoršené hojení ran. Problémem bývá také příjem základních vitaminů a minerálních látek – vápníku, železa, draslíku, vitaminu D a vitaminu B12.
Jeden ze základních problémů výživy ve sptáří je dehydratace. Senioři mají nedostatečný pocit žízně, většinou v kombinaci s léky, které užívají, je tento pocit ještě více utlumen.
I pro seniory platí rámcové doporučení dle výživové pyramidy. Zásada je konzumace pestré stravy. Bohužel, často se v důsledku socioekonomických komplikací adekvátního energetického příjmu seniorům nedostává.
Komplikace, které seniory provází:
- Poruchy chuti – atrofie chuťových pohárků, snížení čichové ostrosti
- Ztráta nebo nekvalitní chrup
- Poruchy polykání, trávení, vstřebávání živin – snížení sekrece ptyalinu, žaludeční šťávy, enzymů tenkého střeva, žluči, snížení peristaltiky
- Doporučuje se podávat doplňky stravy
- Příjem tekutin je nutné sledovat
- Redukce a ochabnutí svalové hmoty, zvýšení podílu tuku v organismu
- Pokles tělesné výkonnosti, snížená pohybová aktivita
- Snížení tolerance glukozy
- Přítomnost závažných chorob
- Sociální izolace, osamělost, deprese, počínající demence.