Výživa dětí v batolecím věku by se měla řídit dle pravidel potravinové pyramidy.
Denně by děti měly konzumovat:
- 3-4 porce mléka a mléčných výrobků (1 porce je míněno 120-150 ml mléka, 100ml jogurtu, 25-30g sýra)
- 3-4 porce obilovin (50g dávka obilovin – ½ krajíce chleba, 60-70g rýže)
- 2-3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (menší kus 50-60g)
- 1 porce masa (40g)
- 2-3 porce volného tuku
Další důležité charakteristiky výživy dětí dle Mullerové:
- Kojení do konce 2. roku věku
- Výraznější podíl tuku než u dospělých (30-45% energetického příjmu)
- Strava s nedostatkem bílkovin (1-1,2 g na 1 kg TH), vede ke zpomalení rozvoje psychomotorických funkcí, vývoj mozku ohrožen zejména do 4 let
- Riziko nedostatku železa
- Neučit děti na sladkosti
- Do konce 2. roku nepodávat oříšky, semínka
- Zavedení pravidelného stravování
- Hygienické zásady stravování