Nejlépe srozumitelné je doporučení dle výživové pyramidy a počtu porcí doporučených ke konzumaci denně.
Předškolní věk 4-5 let
- Obiloviny – 4-5 porcí
- Zelenina – 3 porce
- Ovoce – 2 porce
- Mléko a mléčné výrobky – 2-3 porce
- Maso a skupina ekvivalentních bílkovin – 1-2 porce (50-60g)
- Tuk celkem – 48 g
- Ekvivalent vařené porce dospělých – 0,6
Mladší školní věk 6-10 let
- Obiloviny – 6 porcí
- Zelenina – 3 porce
- Ovoce – 2-3 porce
- Mléko a mléčné výrobky – 2-3 porce
- Maso a skupina ekvivaletních bílkovin – 1-2 porce (60 – 70 g)
- Tuk celkem – 60 g
- Ekvivalent vařené porce dospělých – 0,75
Starší školní věk
- Obiloviny – 9 porcí
- Zelenina –- 4 porce
- Ovoce – 3 porce
- Mléko a mléčné výrobky – 2-3 porce
- Maso a skupina ekvivalentních bílkovin – 1-2 porce ( 70 - 80 g)
- Tuk celkem – 73 g
- Ekvivalent vařené porce dospělých – 0,8
Velikost porcí:
- Mléko a mléčné výrobky – 150ml mléka, 100ml jogurtu, 30g sýra
- Ovoce, zelenina – 1 ks (60-90g), sklenice ředěné ovocné šťávy (150ml)
- Maso – 50-70g, ekvivalent ½ hrnku luštěnin, 1 vejce, ořechy a semena ½ hrnku
Specifika dle Mullerové:
Je nutné snižovat oproti batolecímu věku množství tuků přijatých ve stravě. Příjem bílkovin by měl být 1-1,5 g / 1 kg tělesné hmotnosti. Celkově by měly tvořit bílkoviny 12-15% z celkového energetického příjmu.