Jsou to triacylglyceroly s vyššími mastnými kyselinami. Mastné kyseliny obsažené v tucích mívají obvykle nerozvětvený řetězec a sudý počet C. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené.
glycerol | triacylglycerol |
Mastné kyseliny nejčastěji obsažené v tucích:
- nasycené: máselná = butanová (4C), kapronová = hexanová (4C), kaprylová = oktanová (8 C), kaprinová = dekanová (10 C), laurová (12 C), myristová (14 C), palmitová (16 C), stearová (18 C), arachová (20 C), behenová (22 C), lignocerová (24 C), cerotová (26 C), …
- nenasycené:
palmitoolejová (16 C): CH3(CH2)5CH=CH(CH2)7COOH
olejová (18 C): CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH
linolová (18 C): CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH
linolenová (18 C): CH3CH2CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH
arachidonová (20 C): CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH(CH2)3COOH
eruková (22 C): CH3(CH2)7CH=CH(CH2)11COOH
Dřívější dělení – podle konzistence při pokojové teplotě:
- OLEJE kapalné (rostlinné)
- TUKY tuhé (živočišné)
Nyní: vše je TUK bez ohledu na konzistenci.