3. Vitamin, který chyběl ve dřívějších dobách mořeplavcům a kteří umírali na následky choroby a zároveň jediný vitamin, jehož DDD je vyšší než 10 mg se jmenuje
4. Pokuste se seřadit uvedené potraviny dle klesajícího obsahu vit. C ve 100 g potraviny:
brambory, rajčata, jablka, pomeranče, zelí, citrón, křen
5. Vitamin A ( ) je v potravě přijímán přímo nebo ve formě provitaminu , který hydrolýzou poskytuje 2 molekuly retinolu. DDD pro ČR činí
6. 1 uqRE beta-karotenu = ostatních karotenů
7. Retinol i karotenoidy se vstřebávají v , přičemž karotenoidy jen částečně. Karotenoidy se konvertují na retinol ve střevní stěně a v játrech za pomoci enzymu karotinázy.
Po resorpci dochází v enterocytech k esterifikaci retinolu a následnému transportu lymfatickou cestou ve vazbě na do jater. Protože je retinol nerozpustný ve vodě, zajišťují jeho transport po těle speciální bílkoviny a
8. Vitamin D ( ). Nejdůležitější z nich je:
(D2)
(D3)
9. Působením UV záření dochází k přeměně prekurzoru vit. D na vit. D3.
10. Princip absorpce podobný, viz vit. A. Absorbované množství činí
11. V játrech je vit D hydroxylován na 25-hydroxykalciferol ( ), který je indikátorem saturace organismu vit. D.
12. V ledvinách z něj vzniká 1,25-dihydroxykalciferol ( ). Spolupodílí se na udržování homeostázy a
13. Kalcitriol zvyšuje absorpci a ve střevě a zvyšuje reabsorpci v ledvinách.
14. Do skupiny vitaminu E patří:
Nejúčinnější ze všech je
15. Vyšší příjem PUFA vyžaduje příjem vit. E
16. Vstřebatelnost vit. E je udávána průměrně:
17. Do skupiny vitaminů K patří:
K1 , lipofilní vyskytující se v
K2 , lipofilní vznikající
K3 , hydrofilní,
18. Vstřebatelnost se pohybuje mezi až . Při vysokém příjmu PUFA dochází ke absorpci vit. K a E.
19. Absorpce vitaminu rozpustných v tucích je ovlivněna především a . Obsah tuku ve stravě by měl být minimálně
20. Vitaminy skupiny B jsou většinou absorbovány , který je regulován saturačním mechanismem a část se vstřebává
21. Hladina vit. B12 je závislá na na syntéze v buňkách žaludeční sliznice.
Vit. B12 se vstřebává v
22. Vyjmenujte vitaminy, které jsou labilní při tepleném zpracování:
23. Vitamin C je absorbován aktivním transportem v horní části tenkého střeva. Další mechanismus akumulace vitaminu C spočívá v transportu , která je ihned po dosažení cílové tkáně redukována. Tento transport je 10 x rychlejší. Avšak při nadbytečném příjmu vit. C se absorpce
24. Vysvětlete pojem niacin ekvivalent (NE):