1. Napiš obecný vzorec aminokyseliny (AK)
2. Aminokyseliny jsou mezi sebou spojeny ,
kde aminoskupina jedné AK se váže na karboxylovou skupinu
druhé AK, přičemž se vyloučí molekula vody.
3. Sloučeniny vzniklé spojováním aminokyselin
do řetězců se nazývají:
do 100 AK: (do 2 ‚5-10 ‚11-100 )
nad 100 AK:
4. Doplňte schéma rozdělení bílkovin:
dle chemického složení:
a) jednoduché (albuminy, globuliny, prolaminy...)
b) (glykoproteiny, lipoproteiny, fosfoproteiny...)
5. AK dělíme na:
a)
b)
c)
6. Vysvětli pojem "esenciální aminokyselina"
7. Rozděl vyjmenované AK do výše uvedených tří skupin (ot.5):
alanin, histidin, leucin, cystein. kys. asparagová, valin, tyrosin, methionin, serin, fenylalanin, kys. glutamová, glycin, arginin, glutamin, izoleucin, tryptofan, taurin, lyzin, threonin, ornithin, prolin, hydroxyprolin, asparagin.
a) .....................
b) .....................
c) .....................
8. Hydrolytické štěpení bílkovin se nazývá
9. Trávení bílkovin začíná v , kde pepsiny štěpí některé peptidové vazby.
10. Pepsiny a další enzymy účastnicí se trávení bílkovin jsou secernovány ve formě prekursorů (proenzymů) a aktivují se až v GIT.
11. Prekurzory pepsinu se nazývají a jsou aktivovány v žaludku.
12. Pepsiny hydrolyzují vazby mezi aromatickými AK (fenylalanin, tyrosin) a sousední AK, takže výsledkem peptidického trávení jsou různé velikosti.
13. Optimální pH pro působení pepsinů je proto jejich aktivita končí, když se žaludeční obsah smísí s alkalickou v duodenu a jejunu. Chymus má v duodenu pH 2,0 - 4,0, ale ve zbývající části asi 6,5.
14. Doplňte tabulku: