Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900448467.jpg
1. Acylglyceroly jsou estery:
2. Lipidy dělíme na jednoduché a složené
(uveďte zástupce obou skupin)
3. 1g tuku: kJ kcal
4. Jak se z chemického hlediska liší tuky od olejů?
5. Kde se nejvíce v lidském organismu vyskytují acylglyceroly?
a) s funkcí zásobní:
b) s funkcí ochrannou a tepelné izolační:
6. Jaké jiné funkce představují tuky pro člověka?
7. V jaké potravě se vyskytuje cholesterol?
8. Vyjmenuj hlavní funkce cholesterolu pro člověka:
9. Jaké je nebezpečí cholesterolu pro člověka?
10. Jak se nazývají souhrnně enzymy, které rozkládají v trávicím traktu triacylglyceroly?
11. Kde převážně probíhá trávení tuků u člověka?
12. Vyjmenuj enzymy slinivky břišní podílející se na trávení:
13. Emulgací tuků se povrch tukových částic a tím se
14. Většina tuků se vstřebává v části tenkého střeva ( ) difúzí.
15. Kde probíhá reesterifikace produktů trávení acylglycerolů?
16. MK o kratším řetězci jsou resorbovány a následné transportovány oběhem do
17. MK o delším řetězci vyžadují po reesterifikaci vznik nutných pro transport
těchto částic přes cévy do krevního oběhu.
18. Rozdělte MK dle nasycenosti na 2 skupiny a uveďte jejich příklad :
a) + příklad
b) + příklad
19. Rozdělte MK dle počtu dvojných vazeb:
a) + příklad
b) + příklad
20. Rozdělte MK (PUFA) dle umístění dvojně vazby a uveďte příklad:
a) + příklad
b) + příklad