7. Optimální pH ptyalinu je 6,7, takže jeho aktivita je v žaludku
8. Amylopektin je ve střevním lumen štěpen na a
9. Amylóza je ve střevním lumen štěpena na a
10. Sacharidy se vstřebávají ve části tenkého střeva.
11. Glukóza a galaktóza je vstřebávána pomocí transportu, fruktóza je vstřebávána difúzí. Část fruktózy se ve slizničních buňkách mění na
12. Galaktóza a fruktóza jsou v játrech přeměněny na
13. Maximální rychlost resorpce glukózy ze střeva je kolem
14. Mnoho dospělých, kteří nejsou západoevropského původu, má po požití mléka GIT potíže. Jaké jsou jejich symptomy, jakou mají příčinu a jak by bylo možné ji odstranit?
15. Vysvětli následující pojmy a napiš, za kterých situací k nim dochází
a) glykolýza.......................................Kdy? ............................................
b) glykogeneze...................................Kdy? ............................................
c) glykogenolýza.................................Kdy? .............................................
d) glukoneogeneze...............................Kdy? .............................................
16. Hormon zvyšující utilizaci glukózy do buněk se nazývá
17. Hormon aktivující glykogenolýzu se nazývá
18. Během fyzické námahy dochází ke a následně k , snížení hladiny hormonu a zvýšení hladiny hormonů a
19. Zisk energie z anaerobního odbourávání sacharidů představuje ATP/1 mol glukózy, při aerobní oxidaci ATP/1 mol glukózy.
20. Jakými zkratkami nazýváme transportní bílkoviny sloužící k vstřebávání monosacharidů? Uveďte příklady a vysvětlete rozdíly (obr. 7).