Pilotní projekt zaměřený na mapování výskytu závislostního chování ve vybraném vzorku osob s tělesným postižením

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Speciální pedagogika
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Questionnaire; experiment; opinions; addictive substance; person with physical disability; attitudes; nursing care; use; dependence
Popis Byla realizována pilotní studie zaměřená na výskyt závislostních forem chování. Ve vzorku 228 osob s motorickým postižením bylo pomocí anonymního dotazníku o 20 položkách sledováno užívání návykových látek. Byly zaznamenány četné celoživotní zkušenosti s řadou návykových substancí i s aktivitami charakteru návykového chování. S nikotinem a cannabinoidy experimentovalo 16 % respondentů (podstatné méně než v běžné populaci), abstinenci od alkoholu uvedlo 10 %. Byly zmíněny ojedinělé experimenty s opiáty, amfetaminovými a efedrinovými stimulanty, halucinogeny, těkavými látkami i tanečními drogami. Léky s tlumivou složkou (proti bolesti, na zklidnění, navození spánku) byly užívány non lege artis (bez doporučení odborníka, zejm. lékaře, lékárníka) oproti běžné populaci častěji, především u žen. Hraní na automatech si vyzkoušela pětina souboru, většinou zůstalo u 1-3 pokusů. Sledováním televize, videa, DVD a hraním počítačových her většina dotazovaných tráví 1-3 hodiny denně. Zábavě a komunikaci na internetu bývá nejčastěji vyhrazena dobu 1 hodiny denně, používání mobilu 10-30 minut denně. K užití návykových látek dotazované nejčastěji přivedli přátelé a rodiče, 16 % respondentů uvedlo kontakt s dealerem. K vyzkoušení drog vedla většinou snaha ulehčit si od zdravotních obtíží, touha zjistit, jaké budou účinky, navození příjemných pocitů. Za velmi snadno dostupné byly označeny tlumivé léky, konopí, halucinogeny, těkavé látky a diskotékové drogy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info