Attitudes and opinions of pupils 3 selected schools in the South Moravian region on the issue of pathological dependency

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Postoje a názory žáků 3 vybraných škol v Jihomoravském kraji k problematice patologických závislostí
Autoři

KACHLÍK Petr HAVELKOVÁ Marie

Rok publikování 2009
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis V roce 2009 bylo pomocí anonymního dotazování osloveno 250 žáků druhého stupně tří základních škol v Jihomoravském kraji. Byly porovnány odpovědi respondentů z městského a vesnického prostředí. Šetření ukázalo, že u žáků z města je benevolence vůči drogám vyšší než u žáků z vesnice, což ale neplatí při třídění podle pohlaví. Ve městě na děti silně působí názory vrstevníků, na vesnici dominují média, škola a rodiče mají v problematice závislostí bohužel jen minimální vliv. Většina žáků si o závislosti na alkoholu a nikotinu myslí, že jde o soukromou věc každého člověka, pokud tím neohrožuje své okolí. Většina respondentů by také zakázala hrací automaty a souhlasí se zákazem kouření na veřejných místech. Za impuls k užívání drog je nejčastěji považována zvědavost, vliv party nebo kamarádů, únik od problémů, potřeba zlepšit si náladu a zahnat depresi. Největší obavy jsou podle mínění vzorku spojeny se vznikem závislosti, poškozením zdraví a ztrátou kontroly. Oslovené děti si uvědomují nebezpečí spojené s drogami, snažily by se pomoci v případě, kdyby někdo z jejich blízkých měl problém. Při setkání s narkomanem se jim nejčastěji vybavuje lítost, dále odsouzení a strach. Závislost velká část vzorku spojuje s nemocemi nebo kriminalitou. Většina respondentů zastává názor, že legalizováním konopí by zájem o něj nepoklesl, dále, že současné tresty za výrobu, prodej a držení nelegálních drog jsou nízké, a proto by měly být zvýšeny.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info