Genetika a zdraví

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HAVELKOVÁ Marie

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Program Zdraví 21 a výchova ke zdraví
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova pathological addiction - primary antidrug prevention - conscious education - genotype - gene - allele - homozygote - heterozygote - limbic system - dopamine - receptor - dopaminerging - electrophysiological marker.
Popis Vlastnosti každého jedince jsou primárně determinovány jeho genotypem. V současnosti již jsou známy geny, které s určitostí zvyšují riziko jejich nositele státi se drogově závislým Dnes již také dokážeme zjistit, jakou formu příslušného genu konkrétní jedinec zdědil a podle stanoveného genotypu pak s velmi vysokou mírou přesnosti určit, zda je u tohoto jedince zvýšené riziko pro vznik patologické závislosti či ne. Buněčná a molekulární genetika nám tak poskytuje jednoduchý, spolehlivý a ideální nástroj využitelný při cílené primární protidrogové prevenci. Příspěvek vysvětluje, jak souvisí genotyp jedince se zvýšeným rizikem vzniku patologických závislostí a jak je možno genotyp stanovit.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info