Možnosti redukcie rizikových momentov školskej dochádzky

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Možnosti redukce rizikových momentů školní docházky
Autoři

KIMÁKOVÁ Tatiana KACHLÍK Petr

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference 4. konferencia SAVEZ s medzinárodnou účasťou Posilňovanie systému verejného zdravotníctva - zborník príspevkov
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova prevention; risk; school; health; pupil
Popis Dnešní doba klade velké nároky na lidské zdraví, a to již od dětského věku. Povinná školní docházka je spojena s řadou významných rizik, která souvisejí se způsobem výuky, epidemiologickou situací, preventivními opatřeními, životním stylem. Cílem příspěvku je informace o nejpodstatnějších z nich a možnostech jejich ovlivnění. Na základě odborných literárních pramenů a vlastních zkušeností autorů, s využitím analyticko-syntetického přístupu byl sestaven přehled a komentář k významným rizikovým momentům školní docházky žáků základní školy ve věku 12-15 let v ČR. Škola je z pohledu žáka i pedagoga prostředím, kde se vyskytují různá rizika. Především je nutné zmínit nedostatek pohybu (nízká dotace tělesné výchovy, obavy o prospěch kvůli výkonovému hodnocení, obezita), rychlejší šíření některých infekcí (velký počet lidí v malém prostoru, omezená výměna vzduchu) a přetěžování (nezohlednění křivky výkonnosti, biorytmů). Uvedené faktory ovlivňují holistický koncept zdraví, jeho atributy fyzické, psychické i sociální, i když v různé míře. Z dalších momentů jmenujme působení stresu (velký objem encyklopedických znalostí, časový tlak, zkoušení, postoj učitele, vrstevníků) na dětský organismus a jeho důsledky, vyšší výskyt úrazů (více než 100000 ročně 70% na ZŠ, 50% v tělesné výchově), nárůst případů závislostní chování, a to pokud se týká substancí (každý druhý žák vyzkoušel cannabis, každý pátý nadměrně pije alkohol, každý desátý pravidelně kouří), i tzv. virtuálních drog. Třeba zmínit také další sociálně patologické jevy, jakými jsou např. šikana (ve vztahu ke spolužákům i k učiteli; téměř každý druhý žák byl šikanován) a slídění s využitím moderních informačních technologií. Roste výskyt alergiků v dětské populaci (problémy má každé třetí dítě), a to i proto, že škola pro ně cíleně nevytváří vhodné prostředí (živá zvířata, rostliny, plísně, prach, automaty na jídlo a nápoje, mikroklima). Nelze zanedbat ani informace o problematickém výživovém a pitném režimu dětí (preferují snadný a rychlý způsob stravování, škola ne vždy dbá na zdravé výživové návyky). Dobrá znalost školních rizik a včasné preventivní opatření mohou významně ovlivnit zdravotní stav, spokojenost a výkony žáků. Kromě kvalifikovaných pedagogů je samozřejmě klíčová i podpora a přístup rodičů, citlivý a cílevědomý výběr aktivit trávení volného času.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info