Vliv pohybové aktivity žáků základní školy na jejich rizikové chování

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr KIMÁKOVÁ Tatiana

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference 4. konferencia SAVEZ s medzinárodnou účasťou Posilňovanie systému verejného zdravotníctva - zborník príspevkov.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova alcohol; exercise; tobacco; nutrition
Popis Převaha sezení při výuce a trávení volného času, později v zaměstnání, představuje vynucenou polohu s nadměrnou statickou zátěží pohybové soustavy, růstem rizik oběhových, onkologických a endokrinních onemocnění. Není-li toto nebezpečí včas rozpoznáno a řešeno, postupně se vyvíjejí zdravotní poruchy, které se později zhoršují nebo fixují, jejich průběh je často bolestivý, náprava mnohdy obtížná a dlouhodobá. Cílem příspěvku byla realizace výzkumné sondy a porovnání vybraných momentů životního stylu žáků z běžných základních škol a ze škol s rozšířenou výukou tělesné výchovy. Pomocí nestandardizovaného anonymního dotazníku byl osloven vzorek 204 žáků ze 3 základních škol v Brně a víceletého gymnázia v Ivančicích ve věku 14-16 let. Jedna část respondentů navštěvovala školy s rozšířenou výukou tělesné výchovy, druhá nikoli. Byly hodnoceny (Chí-kvadrát test u klíčových znaků) vybrané složky životního stylu, tzn. zda vyšší tělesná aktivita ve škole ovlivňuje výživové chování, celkový pohybový režim a minimalizuje problémy se závislostním chováním. Děti, navštěvující školy s rozšířenou výukou tělesné výchovy, lépe dodržují pitný (p<0,05) a stravovací (p<0,01) režim (vyšší počet denních porcí, objem tekutin). Tráví méně volného času výlučně sedavým způsobem, častěji se věnují pohybovým aktivitám venku (p<0,01). Méně často oproti svým vrstevníkům v běžných školách bez rozšířené výuky tělesné výchovy konzumují alkohol (p<0,01)a tabák (p<0,01), preferují abstinenci. Ve sledovaném vzorku se potvrdilo, že vhodně zařazené a dávkované školní pohybové aktivity mohou působit preventivně na vybrané rizikové momenty životního stylu dětí a mládeže. Získané a udržované pozitivní vzorce chování se uplatňují nejen ve školním prostředí, ale též doma v rodině a při trávení volného času.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info