K vybraným alternatívnym smerom vo výžive
Název česky | K vybraným alternativním směrům ve výživě |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2011 |
Druh | Konferenční abstrakty |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Výraz "zdraví" skloňujeme v poslední době často, je předmětem mnoha studií i prací, našich rozhovorů mezi přáteli a lékaři. Vzniká otázka, co vlastně zdraví je, čím vším je ovlivňováno. Světová zdravotnická organizace definuje zdraví jako stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody jedince, nejen nepřítomnost nemoci nebo postižení. Na našem zdraví se podílí mnoho různých vnitřních i vnějších faktorů. Životní styl patří mezi nejdůležitější, rozhodující faktor ve vztahu ke zdraví. Podílí se na celkovém zdravotním stavu 60% až 70%. Nezdravý způsob života má vliv na předčasnou úmrtnost, způsobenou zejména kardiovaskulárními a onkologickými onemocněními. Do životního stylu, souhrnu ovlivnitelných rizikových faktorů, kromě jiných patří zejména výživa. Vedle zdravé výživy, jejíž hlavní funkcí je pokrývat fyziologické potřeby člověka, úměrně k jeho potřebám, vzhledem k věku, pohlaví a druhu vykonávané práce, se v poslední době často setkáváme i s pojmem "alternativní výživa". Představuje různou skladbu jídelníčků, která se určitým způsobem odlišuje od doporučené výživové pyramidy. Častokrát je spojována s filozofickým přesvědčením, s východními náboženstvími (např. součást buddhismu) nebo s tradicemi. Některé alternativní směry téměř odpovídají zdravé výživě, jiné mohou poškodit zdraví jedince. Mezi alternativní směry lze zařadit vegetariánství, makrobiotiku, výživu podle krevních skupin, oddělenou stravu, středomořskou dietu, Atkinsonovu dietu a jiné. |
Související projekty: |