What Looks and What Appears to us as Healthy, Ill or Pathological

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Co vypadá a co na nás působí zdravě, nezdravě, chorobně
Autoři

KOLÁŘOVÁ Ivana

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference SCHOOL AND HEALTH 21. Health Education: Initiatives for Educational Areas
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova health; illness; physical health; appearance; character; behaviour; subjective view on health; healthily; unhealthily; sickly; pathologically
Popis Jazyk je základním prostředkem mezilidské komunikace, a tedy i základním prostředkem komunikace ve vyučování a vzdělávání. Ve výuce je využívána nejen prostě sdělná a odborně sdělná funkce jazyka, postihující jazyk jako nástroj předávání informací a výkladu, ale též funkce estetická, vlastní především textům, jejichž cílem je působit na emoce a vytvářet v čtenáři emocionální představy. Také učitel při výuce volí takové jazykové prostředky, které mohou u žáků vyvolávat emocionální prožitky a vytvářet různé představy s nimi spojené. K jazykovým prostředkům působícím na emocionální vnímání patří i některá slova odvozená od slov klíčových pro téma Škola a zdraví: zdravě, nezdravě, chorobně, nemocně. Objevují se v textech, které vysvětlují, co znamená žít zdravě / nezdravě, co způsobuje, že někdo vypadá nemocně, popř. až chorobně, popř. v textech, které hodnotí jednání jako zdravé, nezdravé, nebo až chorobné. Ve spojení s řadou dalších výrazů mají taková vyjádření schopnost působit na emocionální stránku, např. podávají-li obraz člověka působícího nemocně, chorobně (chorobně bledý, chorobně hubený, nezdravě bílý, nezdravě žlutý) nebo zdůrazňují-li špatnou, nevhodnou (nezdravou, chorobnou) stránku jednání.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info