Monitoring pohybové aktivity a zdatnosti žáků na 1. stupni ZŠ

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MUŽÍK Vladislav PLECOVÁ Iveta VRBAS Jaroslav

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference KLIMTOVÁ, H. (ed.) Pedagogická kinantropologie. Soubor referátů z mezinárodního semináře konaného 14.4.-16.4. 2010
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Sport a aktivity volného času
Klíčová slova physical activity; fitness; time snapshot of the day; physical education; 1st grade of elementary school
Popis V rámci výzkumného záměru Škola a zdraví pro 21. století je vyvíjen intervenční projekt Pyramidulka, jehož součástí je monitoring zdatnosti a pohybové aktivity žáků na 1. stupni základní školy. Stěžejními metodami monitoringu je testová baterie Fitnessgram, testy držení těla a nově koncipovaný časový snímek dne, zachycující objem, intenzitu a obsah pohybové aktivity dětí. Úkolem učitelů (v úzké spolupráci s žáky a rodiči) je posuzovat a optimalizovat denní režim žáků s cílem pozitivně ovlivnit jejich zdatnost. Výsledky získané při ověřování časového snímku dne přinášejí aktuální informace o pohybové aktivitě žáků ve škole i mimo školu. Analýza výsledků neprokázala statisticky významné rozdíly v objemu a intenzitě pohybové aktivity mezi hochy a dívkami, ani mezi věkovými skupinami žáků v 1.–5. ročníku ZŠ. Průměrný objem pohybové aktivity sledovaného souboru je přijatelný.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info