The probe into the university drug scene in Slovenia and its comparison with the situation in the Czech Republic

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Sonda do vysokoškolské drogové scény ve Slovinsku a její srovnání se situací v České republice
Autoři

KACHLÍK Petr KLECH Radek

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Řehulka, E. (ed.). SCHOOL AND HEALTH 21 Health Education: International Experiences
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Czech Republic; questionnaire; drug scene; addictive substances; Slovenia; comparison; student; university
Popis Bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření zaměřené na zhodnocení drogové scény na univerzitě v Lublani. Data byla statisticky analyzována a porovnána s výsledky podobné studie provedené v roce 2006 mezi studenty Masarykovy univerzity v Brně. Ze srovnání drogové scény na dvou univerzitách mj. vyplývá, že opiáty byly snáze dostupné pro slovinské studenty, kteří také častěji užívají konopí, stimulanty a těkavé látky. Univerzitní studenti v Brně zase častěji konzumují halucinogeny, zejména halucinogenní houby. Konopné drogy, hlavně marihuana, se staly nejoblíbenějšími nelegálními látkami pro studenty obou univerzit. Užívání návykových látek se v současné době ve vysokoškolské populaci vyskytuje v rozsahu, který není zanedbatelný. Vzhledem k tomu, že mnoho univerzitních studentů po ukončení studia ve své profesi působí na mládež a představuje autority pro veřejnost, jsou tato zjištění velmi varující.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info