Color in Symptomatic Images of Health and Disease in the Czech Language

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Barva v obrazu symptomů zdraví a nemoci v českém jazyce
Autoři

KOLÁŘOVÁ Ivana

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Řehulka, E. (ed.): School and Health: Contexts and Inspiration
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova development of communication skills; educational program; health; color references and symptoms of health and disease in Czech language; comparison; figurative expressions
Popis Nedílnou součástí vzdělávacích programů však vždy byl požadavek na rozvoj komunikačních schopností včetně schopnost komunikovat o zdraví a vyjadřovat se k tomuto tématu. Čeština disponuje bohatou slovní zásobou k tématu zdraví, nemoci, péče o zdraví, její součást jsou jak výrazy užité v původním významu, tak přenesená pojmenování, obrazná vyjádření a frazeologie. Texty z různých stylových oblastí, zejména texty umělecké, popř. publicistické, ukazují., jak jsou pro postižení symptomů nemoci a zdraví využívána označení barev člověka, resp. jeho pleti nebo pokožky: např. přirovnání s barvou žlutou je často využíváno pro obraz člověka nemocného, který má obličej žlutý jako vosk, jako pergamen, voskově žlutý, podobně bývá se zdravým či spíše nezdravým vzhledem spojována barva šedá (šedý jako prach, jako popel, popelavě šedý). V současné době máme k dispozici bohatý jazykový materiál, půlmiliardový korpus psaných textů současné češtiny.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info