Phytobenthos of small streams in the Moravskoslezské Beskydy and Javorníky Mountains

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Fytobentos malých potoků Javorníků a Moravskoslezských Beskyd
Autoři

SKÁCELOVÁ Olga UHER Bohuslav KROČA Jiří

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Časopis Slezského muzea, série A, vědy přírodní
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Botanika
Klíčová slova phytobenthos; cyanobacteria; rhodophyta; diatoms; hypocrenon; catchment area; forest management; Moravian-Silesian Mts; Javorníky Mts
Popis Algologický průzkum deseti malých potoků Javorníků a Moravskoslezských Beskyd, prováděný v rámci studia dopadu lesnického hospodaření na kvalitu vody, přinesl přehled druhů sinic a řas z dosud málo probádané oblasti. Většina druhů reprezentovala epilithon čistých a chladných toků, přítomny byly druhy vyskytující se na prameništích západních Karpat. Druhy s nevyhraněnou ekologickou valencí se vyskytovaly zejména na potocích, v jejichž povodí jsou hospodářské lesy. Pro druhovou bohatost je důležitá nabídka mikrobiotopů. Větší druhové bohatství bylo zjištěno na potocích s pískovcovým podložím než na tocích s jílovcovým podložím. Speciální pozornost je věnována epilitickým sinicím, jejichž popis je doplněn pero-kresbami (orig. B. Uher).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info