Žáci druhého stupně základních škol v Brně a jejich informovanost o možných závislostech vznikajících na jídle

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PROCHÁZKOVÁ Lenka KACHLÍK Petr HAVELKOVÁ Marie

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Prevence závislostí ve škole
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
Klíčová slova Food addiction; eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; BMI; questionnaire; study; prevention
Popis Na katedře Rodinné výchovy a výchovy ke zdraví PdF MU jsou vyučovány v rámci nově akreditovaného oboru Rodinná výchova a výchova ke zdraví, také předměty, které se týkají prevence patologických závislostí. Zde je v rámci vyučovaného předmětu Výživa zařazena i problematika poruchy příjmu potravy. V uvedeném předmětu se zabýváme i preventivní složkou problému, vybírají se a definují preventivní opatření a přístupy, které jsou využitelné ve výuce na ZŠ a seznamují se s nimi budoucí učitelé. Při řešení každého problému je důležité nejdříve poznat, jak jsou žáci základní školy, na něž je prevence zaměřena, o problému informováni. Zejména proto, abychom měli přehled o tom, jaký je mezi žáky našich základních škol momentální stav znalostí o výše zmíněných patologických stavech a tedy, abychom mohli výuku námi vyučovaného předmětu přesně upravit podle situace, byla zjišťována informovanost o problematice poruch příjmu potravy na 2. stupni ZŠ, pomocí našeho výzkumného šetření.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info