Asociace polymorfizmů v genech pro FAAH a CNR1 se zvýšeným rizikem infarktu myokardu a hladinou cholesterolu u pacientů s chronickým srdečním selháním

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

CHMELÍKOVÁ Monika ŠPINAROVÁ Lenka BIENERTOVÁ VAŠKŮ Julie VAŠKŮ Anna

Rok publikování 2008
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Úvod: Jednou z hlavních funkcí endokanabinoidního systému je regulace kardiovaskulárních funkcí, zejména v patologických stavech jako jsou hypertenze, ateroskleróza, infarkt myokardu a srdeční selhání. Cílem práce bylo studovat vztah mezi vybranými stavy a rizikovými faktory srdečního selhání (infarkt myokardu, hladina celkového cholesterolu) a genetickou variabilitou v genech pro kanabinoidní receptor (CNR1) a hydrolázu amidu mastné kyseliny (FAAH). Metodika: Do studie bylo zařazeno 155 pacientů s chronickým srdečním selháním a 169 osob kontrolního souboru srovnatelné distribuce věku a pohlaví kardiologicky zdravých. Pro detekci variant byla použita metoda PCR- RFLP. Distribuce genotypů a alel byly srovnávány pomocí chí-kvadrát testu, pro porovnání hladin cholesterolu mezi skupinami byla použita metoda Kruskal-Wallis ANOVA. Výsledky: V distribuci genotypů a alel polymorfismů C385A v genu pro FAAH a G1359A v genu pro CNR1 mezi skupinami pacientů a kontrol nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl (P>0,05). Další analýza byla zaměřena na hodnocení asociace studovaných polymorfismů s konkrétními projevy a rizikovými faktory srdečního selhání pouze ve skupině osob s tímto onemocněním. Nositelé méně četné alely genu pro CNR1 (homozygoti AA) měli signifikantně vyšší hladinu celkového cholesterolu ve srovnání s nositeli alely G (homozygoti GG a heterozygoti AG, P=0,04). Genotypy AC+AA polymorfismu C385A jsou častější u pacientů s anamnézou infarktu myokardu (OR=2,37; 95% CI: 1,21-4,65, P= 0,03). Tento trend je ještě zřetelnější u mužů (OR= 3,08; 95% CI: 1,36-6,93, P=0,01). Závěr: Byla nalezena signifikantní asociace polymorfismu C385A v genu pro FAAH se zvýšeným rizikem infarktu myokardu u pacientů se srdečním selháním. Méně četná alela A polymorfismu G1359A v genu pro CNR1 je spojena s vyšší hladinou celkového cholesterolu. Studie byla uskutečněna za podpory grantu IGA NR 9340-3/2007.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info