Biorytmy, jejich význam pro zdraví a jejich využití v pedagogickém procesu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HAVELKOVÁ Marie

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference KALOKAGATHIE XI. .In Kachlík, Petr - Mužík, Vladislav.Program Zdraví 21 a výchova ke zdraví 2008.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Biorhythms - living systems adaptation - the circadian biorhythm - health - pedagogical praktice - teachers - students.
Popis Biorytmy patří k regulačním mechanismům, které fungují ve všech živých systémech. Jsou odpovědí na cyklující změny prostředí, ve kterém živé systémy fungují, jsou tedy výrazem adaptace těchto systémů. Pro organizmy jsou některé z biorytmů tak důležité, že pro ně existuji v genotypech jedinců příslušné geny. Charakter biorytmů patří k základním dědičným druhovým vlastnostem. U člověka nejdůležitější je biorytmus tzv. cirkadiánní. V těle savců (tedy i člověka) pro tento biorytmus existuje mechanizmus, nazvaný centrální biologické hodiny. Tyto hodiny řídí cyklický, střídající se nástup funkce a odpočinku jednotlivých soustav našeho těla v průběhu jednoho dne, tedy 24 hodin. Cirkadiánní biorytmus tedy zaručuje, že si všechny složky našeho těla postupně ve vhodném čase odpočinou, tedy zregenerují a poté opět ve vhodný čas nastupují k plnému výkonu. Nerespektování existence biorytmů znamená pokles výkonu našeho těla, dokonce i vážné porušení našeho tělesného i duševního zdraví.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info