BIORYTMY A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HAVELKOVÁ Marie

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Přehled anotací 4. Mezinárodní konference ŠKOLA A ZDRAVÍ 21. 36. Mezinárodní konference pro podporu zdraví dětí a mládeže - pořádáno v máci výzkumného záměru MSM0021622421
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Fyziologie
Klíčová slova biorhythms - living systems adaptation - the circadian biorhythm - health - pedagogical praktice - teachers - students.
Popis Biorytmy patří k základním atributům živých soustav. Vznikly jako výraz adaptace živých organizmů na cyklující změny prostředí, které organizmy obklopuje. Biorytmy pomáhají organizmu v cyklujícím prostředí přežívat bez poškození. V lidském těle existuje celá škála biorytmů. Nejdůležitějším a nejdůraznějším biorytmem v těle člověka je biorytmus cirkadiánní. V těle člověka pro tento biorytmus existuje mechanizmus, nazvaný centrální biologické hodiny. Tyto hodiny řídí cyklický, střídající se nástup funkce a odpočinku jednotlivých soustav našeho těla v průběhu jednoho dne, tedy 24 hodin. Cirkadiánní biorytmus tak zaručuje, že si všechny složky našeho těla postupně ve vhodném čase odpočinou (zregenerují) a poté opět ve vhodný čas nastupují k plnému výkonu. Nerespektování existence biorytmů znamená pokles výkonu našeho těla, ba dokonce i vážné porušení našeho tělesného i duševního zdraví.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info