Concept of state Schools and Healthcare in Civic Society.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Pojetí problematiky státní školní a zdravotní péče v systému občanské společnosti.
Autoři

MAREČKOVÁ Marie ŘEHULKA Evžen

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference School and Health 21.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Dějiny
Klíčová slova General School Order;normal school;principal school;popular school;Healthcare Order;regional healthcare commissions;regional and burger doctors and midwives;hygienic surveillance;everyday lifestyle
Popis Schválením školského řádu (Allgemeine Schulordnung) pro normální, hlavní a obecné (triviální) školy v českých a rakouských zemích 6.12.1774 se dostalo spontánnímu alfabetizačnímu úsilí formy zákona. S účinností od 1. ledna 1775 vzdělávací povinnost platila pro všechny děti od šesti do dvanácti let, pro chlapce i dívky bez rozdílu sociálního postavení. Školský řád významně rozšířil přístup ke vzdělání a vnesl do vyučování systém. Byla stanovena učební látka a zajištěno postavení učitelů. Každá země monarchie měla mít normální školy, které byly spojeny s přípravkami pro učitele. Hlavní školy byly v každém větším městě, popřípadě v každém kraji měla existovat alespoň jedna hlavní škola. Obecné (triviální) školy měla mít menší města, tržní obce a vesnice s farním kostelem nebo u rozlehlých farností také vzdálenější vesnice, kde byl filiální kostel.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info