Vybraná praktická cvičení z cytogenetiky ve výuce budoucích učitelů.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HAVELKOVÁ Marie LEFNEROVÁ Kateřina KACHLÍK Petr MENŠÍK Pavel

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Výchova ke zdraví I.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Students; Faculty of Education; Practical trainings; Seminars; gene; chromosone; nucleus; mutation; DNA; nucleosome.
Popis V tomto článku jsou představena tři praktická cvičení, která byla modifikována pro potřeby výuky studentů pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Praktická cvičení jsou zaměřena na problematiku lidského chromozomálního vzorce a jeho poruch. Tématika probíraná v těchto prakticích je společná jak pro některé předměty vyučované katedrou rodinné výchovy a výchovy ke zdraví, tak i katedrami speciální pedagogiky, biologie a chemie brněnské pedagogické fakulty. Budoucí učitelé v průběhu těchto praktik prostuduji ve světelném mikroskopu morfologii chromozomů, naučí se je klasifikovat, seznámí se s normálním i patologickým lidským karyotypem, které budou také samostatně sestavovat a hodnotit. Do úvodů praktik jsou také zařazeny teoretické poznatky o faktorech poškozujících genotyp člověka a nové, základní poznatky o nezbytných preventivních opatřeních v této oblasti lidského zdraví.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info