Ustálená slovní spojení v odborných článcích výtvarných disciplín fotografie a produktového / průmyslového designu.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ATCHESON Hana

Rok publikování 2022
Druh Článek ve sborníku
Konference Výzkum v didaktice cizích jazyků V
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Klíčová slova academic writing; English for Academic Purposes; lexical bundles; corpus; discipline of product / industrial design; discipline of photography
Popis Tento článek představuje dílčí výsledky výzkumu, který je zaměřen na analýzu potřeb studentů v doktorských studijních programech pro disciplíny fotografie a produktového / průmyslového designu. Konkrétně jde o problematiku ustálených slovních spojení v odborných článcích, které jsou modelem pro studenty cílové skupiny a tvoří referenční korpus v analýze potřeb. Studie provedená za pomoci komparativní korpusové analýzy poukázala na způsob užívání formálních a funkčních typů čtyřčetných ustálených slovních spojení (USS) v publikovaných článcích expertních autorů dvou výtvarných disciplín. Analýza byla provedena na základě formální taxonomie USS podle Bibera (Biber et al., 1999) a funkční taxonomie USS podle Hylanda (2008a,b). Výsledná zjištění poslouží k určení objektivních potřeb v oblasti komunikační kompetence akademického psaní pro doktorské studenty cílové skupiny.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info