„Vždyť to dělaj všichni“…jen my o tom nevíme: Výskyt sebepoškozujícího jednání mezi dětmi staršího školního věku : Předběžné výsledky pilotní studie.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BUREŠOVÁ Iva HRUBÁ Veronika

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Sociální procesy a osobnost, Člověk na cestě životem: Křižovatky a mosty. Kroměříž 14.-16. 9. 2011. Sborník příspěvků.
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova Self Harm; Self Mutilation; Non suicidal Self Injury; Repetitive Self Harm; Children and Adolescents Teenagers
Popis Studie se zabývá v našich podmínkách podceňovaným jevem - problematikou výskytu sebepoškozování u dětí ve vývojovém období staršího školního věku a jeho vybranými souvislostmi. Výsledky kvantitativního výzkumného šetření přinesly alarmující zjištění: ve zkoumané skupině probandů (n=235), byla identifikována více než pětina dětí, jež měly vlastní zkušenost se sebepoškozujícím jednáním. Současně více než 60% dětí z této skupiny mělo se sebepoškozováním zkušenost zprostředkovanou skrze své vrstevníky. Kromě mapování výskytu tohoto jevu jsme se dále zabývali rovněž preferovanými a nejčastěji užívanými technikami sebepoškozování, jejich genderovými odlišnostmi, či souvislostí mezi subkulturami, jež se k tomuto jednání otevřeně hlásí (Emo, Gothik) a výskytem tohoto jevu u jejich příznivců a dalšími tématy. Předkládané předběžné výsledky této pilotní studie považujeme za příspěvek k porozumění fenoménu sebepoškozování a jeho vybraným širším souvislostem, přičemž mohou být cenným východiskem pro realizaci dalšího výzkumu v oblasti, volbu adekvátní strategie preventivní práce s dětmi v tomto kritickém vývojovém období i vodítkem pro dětské psychology, lékaře, pedagogy a etopedy, kteří se s uvedeným jevem setkají v rámci své praxe.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info