Statická, či dynamická Unie Euroskepticismus a vnitřní legitimita evropské integrace

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KANIOK Petr

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Mezinárodní vztahy
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova Euroscepticism - democratic deficit - political cycle - EU internal actorness - system theory - deliberative democracy
Popis Předložený článek se zaměřuje na roli euroskepticismu v otázce legitimity Evropské unie (EU), konkrétně pak ze vztahu mezi dosavadní konceptualizací euroskepticismu a schopností EU působit „dovnitř“ systému jako kredibilní aktér. Text vychází z analytické premisy, že EU nepředstavuje statickou entitu po vzoru národního unitárního státu či federace, nýbrž dynamický politickým systémem. Stávající definování euroskepticismu je ovšem založeno na představě statického charakteru EU a existenci finality evropského integračního procesu, což podstatně ovlivňuje schopnost politického systému EU plnit elementární funkce fungujícího politického systému – zejména pak funkci evaluace a (re)formulace politických cílů. Zásadním důsledkem tohoto přístupu je neschopnost EU přijímat kritickou zpětnou vazbu a pracovat s ní jako s relevantním politickým vstupem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info