Průzkum pravěkých a raně středověkých skel z archeologických nálezů

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOZÁKOVÁ Romana HLOŽEK Martin

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Muzea, památky a konzervace 2011
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova ancient glass; technology; chemical composition; archaeometry; optical microscopy; XRF; micro-XRF; SEM-EDX; XRD
Popis Studie se zaměřuje na studium skleněných výrobků z doby bronzové, laténské a stěhování národů. Ke zpracování byly získány tři soubory archeologických skel, dva z oblasti jižní Moravy (Kyjov a několik lokalit na Hodonínsku a Kyjovsku) a jeden ze středního Slovenska. Uvedené soubory poskytly širokou škálu tvarových i technologických variant skleněných výrobků. Ze získaných dat byly stanoveny různé technologické aspekty výroby, např. základní typy surovin, jejich možná provenience či receptury. V neposlední řadě se zkoumal stav poškození a jeho příčiny, zda bylo sklo atakováno žárem či agresivním prostředím. K pozorování a analýzám byly využity metody: optická mikroskopie, XRF, micro-XRF, SEM-EDX a XRD. Stanovené složky byly interpretovány na základě dobových surovinových možností. Soubory zahrnovaly skla popelového i natronového typu, významný podíl skel z Kyjova zaujímal olovnatý typ. Podařilo se určit barvicí prvky a kaliva.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info