Potenciální modelovost reflexe zdravotního postižení v učebnicích literární výchovy

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZÍTKOVÁ Jitka

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Inkluzivní vzdělávání žáků se zdravotním postižením v základní škole. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Inclusive Education of Students with Health Disabilities in Primary School. Education of Students with Special Educational Needs.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova basic school; reader; text; character; physical and intellectual disability; realistic and nonrealistic genres; fictitious situations as a model; connected motives; methodical aspects
Popis Příspěvek sleduje zastoupení ukázek s hrdiny se zdravotním postižením i ukázek se souvisejícími motivy v současných čítankových řadách čtyř nakladatelství (Didaktis, Fraus, Nová škola a Prodos) a proměny těchto motivů v učebnicích jednotlivých ročníků základní školy. Bylo zjištěno, že četnost ukázek s fyzicky či mentálně handicapovanými postavami není v analyzovaných učebnicích velká. Přístupnost zobrazení handicapu však odpovídá věku žáků a umožňuje modelové vnímání fiktivních situací s mimoliterárními interpretačními přesahy, tedy i plnění dílčích funkcí v přípravě žáků na přijetí zdravotně znevýhodněných v rámci inkluzivní školy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info