„Za čistší město“: Problémové lokality a jejich obyvatelé z pohledu místní politiky a správy.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VACKOVÁ Barbora GALČANOVÁ Lucie HOFÍREK Ondřej

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociologický časopis/Czech Sociological Review
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://sreview.soc.cas.cz/cs/issue/119-sociologicky-casopis-czech-sociological-review-4-2011/2148
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova social exclusion; space; urbanism; purification; ethnicisation; local government and administration; qualitative research; Czech Republic
Popis Text je založen na empirickém šetření ve dvanácti městech Česka. Jeho empirická část ukazuje, jak jsou lokalitám a především jejich obyvatelům v kategoriích „zdravého rozumu“ užívaných komunikačními partnery/partnerkami připisovány esenciální etnizované atributy, které jsou spojovány s představou nečistoty, jež vede k potřebě dozoru a disciplinace, případně purifikace, jejíž extrémní podobou jsou různé formy vymístění obyvatel a přestavba či demolice „kontaminovaného“ prostoru. V této souvislosti poukazujeme na mechanismy konstrukce hranic oprávnění a hranic odpovědnosti. Hranice oprávnění vymezují osoby, které si zaslouží péči města a státu, hranice odpovědnosti pak prostor, ve kterém se město cítí být za stav místa a obyvatel odpovědné. Ve formování těchto hranic hraje významnou roli za prvé etnizované a rozporuplné definování objektů péče a za druhé typy vlastnických vztahů k bytovému fondu v lokalitě, kde tyto objekty, tedy lidé, žijí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info