Výskyt Angleových tříd u pacientů s poruchou prořezávání horního stálého špičáku

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČERNOCHOVÁ Pavlína IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ Lydie

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Česká stomatologie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor ORL, oftalmologie, stomatologie
Klíčová slova Angle malocclusion; Angle classification; palatally displaced canines; buccally displaced canines; ectopically erupting canines
Popis Cílem retrospektivní studie bylo analyzovat vztah zubních oblouků vyjádřený třídami dle Anglea u pacientů s poruchami prořezávání horního stálého špičáku. Materiál a metodika: Do studie bylo zařazeno 871 po sobě jdoucích ortodontických pacientů. Kontrolní soubor, který tvořili jedinci s fyziologicky prořezanými horními stálými špičáky, zahrnoval 603 pacientů (376 žen a 227 mužů). Soubor s palatinálně přemístěnými špičáky tvořilo 226 pacientů: 146 žen a 80 mužů. Do souboru s bukálně přemístěnými špičáky bylo zařazeno 42 pacientů: 18 žen a 24 mužů. Výsledky: V souboru 871 ortodontických pacientů se Angleova I. třída vyskytovala u 45,4 %, II. třída u 51,5 % (1. oddělení u 13,3 %, 2. oddělení u 27,2 % a bez oddělení u 11 %) a III. třída u 3,1 %. Byl prokázán stat. významný rozdíl ve frekvencích Angl. tříd mezi kontrolním a souborem pacientů s palat. přemístěnými špičáky (P=0,00001) a mezi soubory s palat. a buk. přemístěnými špičáky (P=0,015). V souborech s ektop. prořezávajícími špičáky jsme neprokázali stat. významně vyšší výskyt Angleovy II. třídy 2. oddělení, ale byl prokázán stat. významně vyšší výskyt I. třídy (P=0,000001). Závěr: Za faktor související s palat. prořezávajícími špičáky lze považovat retruzní postavení horních řezáků než typ Angleovy třídy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info