Dynamika koryta Moravy ve vztahu k příbřežní vegetaci na základě studia historických map a současných měření: případová studie ze Strážnického Pomoraví

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SMETANA Mirek

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku, 2010
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Hydrologie a limnologie
Klíčová slova channel morphology; lateral migration; riparian vegetation; meandering rivers; the Morava River
Popis Článek shrnuje předběžné výsledky studia vztahu mezi krajinnou pokrývkou nivy a změnami říčního vzoru řeky Moravy v období 1841 – 2007. Analyzovaný říční úsek je asi 12 km dlouhý a nachází se mezi obcemi Rohatec a Bzenec (místní část Přívoz). Daný říční segment reprezentuje jeden z posledních zachovalých quasi-přirozených úseků větších meandrujících nížinných řek v České republice. K rozboru historických změn v trasování koryta bylo využito 9 sad historických map a leteckých snímků. Pro každý odpovídající časový řez byl zdigitalizován průběh koryta, zaznamenány jednotlivé kategorie příbřežní vegetace a vypočteny jednotlivé základní morfometrické charakteristiky koryta. Následně byla vypočtena celková a průměrná meziroční míra laterální migrace jednotlivých segmentů koryta v návaznosti na rozdílný krajinný pokryv přilehlé nivy. Obdržené výsledky poukazují na vysokou variabilitu v intenzitě meziroční migrace koryta právě v návaznosti na rozdílný krajinný pokryv nivy. Je take dobře patrný vliv dílčích antropogenních úrav na segmenty toku nad těmito upravenými úseky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info