Prostorová distribuce a morfometrická variabilita přichycovacích struktur žaberních monogeneí slunečnice pestré Lepomis gibbosus

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ONDRAČKOVÁ Markéta DÁVIDOVÁ Martina

Rok publikování 2009
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Morfometrická variabilita haptoru byla sledována u tří druhů žaberních parazitů slunečnice pestré na čtyřech lokalitách v povodí řeky Dunaj. U ryb z ramenného systému Priehradky (SK) byla analyzována prostorová distribuce Urocleidus similis a Actinocleidus recurvatus. U. similis se vyskytoval na všech lokalitách a hostitelích. Jediná lokalita, na které byl zjištěn A. recurvatus, bylo Slovensko. Nejstabilnějšími determinačními znaky U. similis a U. dispar byla délka vnějšího výrůstku středního háčku prvního i druhého páru. V případě A. recurvatus byla nejnižší velikostní variabilita zjištěna u charakteristik středních háčků (celková délka, délka ostří, délka vnějšího a vnitřního výběžku). Analýza prostorové distribuce U. similis i A. recurvatus ukázala na preferenci druhého žaberního oblouku. Oba druhy se vyskytovaly častěji na vnitřní straně žaberního oblouku, přičemž U. similis preferoval vnější a A. recurvatus vnitřní povrch.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info