Histochemický průkaz těžkých kovů po perorální aplikaci v játrech samic a jejich fétů u laboratorní myši (Mus musculus var. alba)

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KREJČÍŘOVÁ Lenka ČÍŽEK Petr

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Odkaz Ladzianskeho pre budúce generácie
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Morfologické obory a cytologie
Klíčová slova Heavy metals; mouse; foetus; liver
Popis V práci byla studována histochemická distribuce olova, kadmia a rtuti a těmito kovy způsobených strukturních změn v játrech březích myších samic a jejích fétů po perorální aplikaci v dávce 0,03 mg kovu na myš a den. Těžké kovy byly podávány březím samicím mezi 9. až 20. dnem březosti. Počátkem 21. dne březosti byla zvířata usmrcena cervikální dislokací a byla odebrána játra ze samic a jejich fétů. Vzorky byly fixovány ve formolu nebo glutaraldehydu syceném 5 až 10 minut H2S a zality podle standartního protokolu pro světelný a elektronový mikroskop. K vizualizaci kovů v řezech byl použit histochemický postup v úpravě Pearse (1972) spočívající v konverzi kovu v příslušný sulfid, který se následně konjuguje se stříbrem. Ve světelném mikroskopu byla depozita těžkých kovů zjištěna v játrech březích samic v periferní zóně jaterního lalůčku v hepatocytech a Kupfferových buňkách, v játrech fétů v trámcích hepatocytů, ve výstelce sinusoid a v erytrocytech. V buňkách s depozity kovů zjištěnými ve světelném mikroskopu, bylo zmapováno v elektronovém mikroskopu jejich rozložení v buněčných kompartmentech, z nichž reagovaly zejména následující: jádra, jadérka, lyzosomy, ribosomy granulárního endoplazmatického retikula a mitochondrie v játrech březích samic a fétů. Perorální aplikace kovů vyvolala v orgánech březích samic i fétů strukturní změny různého rozsahu: v hepatocytech defekty jaderného obalu, obliteraci cisteren granulárního endoplazmatického retikula a odlučování ribosomů, edém mitochondrií, prořídnutí jejich matrix a porušení integrity vnitřní mitochondriální membrány, desintegraci a rozpad lyzosomů a vakuolizaci cytoplasmy, přičemž poškození fetálních hepatocytů bylo výraznější než u březích samic. Zjištěné strukturní změny svědčí o zániku některých buněk nekrózou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info