Monitoring of CD38high expression in peripheral blood CD8+ lymphocytes in patients after kidney transplantation as a marker of cytomegalovirus infection

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Sledování exprese znaku CD38high na periferních leukocytech u pacientů po transplantaci ledviny
Autoři

TICHÁ Olga ŠTOURAČOVÁ Martina KUMAN Milan STUDENÍK Pavel FREIBERGER Tomáš LITZMAN Jiří

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Transplant Immunology
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.trim.2010.10.002
Obor Imunologie
Klíčová slova CD38; Cytomegalovirus; Kidney transplant
Popis Cytomegalovirová infekce je nebezpečnou komplikací pacientů po transplantacích. Tato infekce se nejčastěji objevuje v prvních měsících po transplantaci v důsledku užívání imunosupresivních léčiv. V období 6/2002 až 12/2009 bylo po dobu 2 až 3 měsíců (v době hospitalizace) naší laboratoří sledováno 269 pacientů po transplantaci ledviny. U těchto pacientů bylo hodnoceno procentuální zastoupení CD3+CD8+CD38high lymfocytů (metodou průtokové cytometrie) a počet kopií CMV na 105 leukocytů periferní krve (pomocí real-time PCR). Mezi 31. a 63. dnem byla dvanácti z celkového počtu 269 pacientů diagnostikována cytomegalovirová infekce. U těchto pacientů byl nalezen zvýšený podíl CD38high z CD3+CD8+ cytotoxických T lymfocytů periferní krve nad arbitrární mez 20%. Osm z těchto 12 pacientů mělo zvýšený procentuální podíl CD38high lymfocytů nad 20% procent v období 3 až 32 dní před stanovením diagnózy cytomegalovirové infekce a zahájením léčby antivirotiky (ganciclovirem nebo valganciclovirem). Dva pacienti měli zvýšené procento CD38high lymfocytů bezprostředně před zahájením léčby a u zbývajících dvou pacientů bylo pozorováno zvýšení nad arbitrární hladinu 20% až po zahájení léčby. Sledování procenta CD38high z CD3+CD8+ lymfocytů se jeví jako dobrý doplňkový diagnostický znak pro sledování pacientů po transplantaci ledviny, kterým je podávána imunosupresivní léčba.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info