Cesta současné literatury pro děti do čítanek (nad učebnicemi pro primární školu)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZÍTKOVÁ Jitka

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference Literatura pro děti a mládež na začátku tisíciletí. Kontexty, problémy, trendy
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Písemnictví, mas-media, audiovize
Klíčová slova literature for children and youth; contemporary literature; textbooks; readers; primary school; frequent authors; preferred genres; interpretative possibilities; readers motivation
Popis Příspěvek se věnuje zastoupení nejnovější české literatury pro děti a mládež - publikované po roce 1990 - v učebnicích pro primární školu. Je analyzováno celkem čtyřicet šest čítanek ze tří období a jsou vymezeny některé základní trendy. Počet nových textů v čítankách vzrůstá, mezi nefrekventovanější autory patří J. Žáček, Z. Svěrák, M. Kratochvíl, I. Březinová, I. Procházková, M. Drijverová. Nejvíce preferovanými žánry jsou moderní poezie, písňové texty, realistické příběhy s handicapovanými nebo sociálně znevýhodněnými postavami a naučné texty. Většina textů ze současné literatury zařazených v čítankách jsou uzavřené celky s dobrými interpretačními možnostmi, ale menší schopností čtenářské motivace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info