Gene expression profiling in follicular lymphoma and its implication for clinical practise

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Profilování genové exprese a jeho důsledky pro klinickou praxi
Autoři

JANÍKOVÁ Andrea TICHÝ Boris ŠUPÍKOVÁ Jana STAŇO KOZUBÍK Kateřina POSPÍŠILOVÁ Šárka KŘEN Leoš VÁŠOVÁ Ingrid ŠÁLEK David MAYER Jiří

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj LEUKEMIA & LYMPHOMA
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.3109/10428194.2010.531412
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova follicular lymphoma; gene expression profiling; lymphomagenesis; prognosis
Popis Folikulární lymfom (FL) je charakteristický svým indolentním či relabujícím průběhem. V současnosti je možné rozlišit klinický průběh FL pomocí profilování genové exprese v závislosti na mikroprostředí FL. V naší studii jsme stanovili profil genové exprese u 31 pacientů s FL (12 v relapsu, 19 nově diagnostikovaných). K analýze expresního profilu pacientů jsme použili tzv. custom-array (Agilent, formát 8x15K). Unsupervised analýza neodhlalila žádné statisticky významné rozdíly, za použití jiného statistického přístupu (tzv. template matching algorithm) jsme rozlišili dvě sady genů se společnou biologickou funkcí (T-CELL a PROLIFERATION), jejichž exprese se u jednotlivých pacientů lišila v závislosti na klinických projevech onemocnění. Naše práce podporuje hypotézu, že množství T-buněk a jejich expresní profil hraje ve vývoji FL klíčovou roli.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info