Velký Kosíř u Prostějova - významný mezník v rozšíření teplomilných doubrav na Moravě

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ROLEČEK Jan

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Přírodovědné studie Muzea Prostějovska
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova vegetation - phytosociology - thermophilous oak forests - Quercus pubescens - Corno-Quercetum - Genisto pilosae-Quercetum petraeae - Central Moravia - exclave - relict
Popis Teplomilné doubravy jsou vegetační typ ve střední Evropě typický pro oblasti s teplým a suchým klimatem. Jejich výskyt na Moravě je proto soustředěn na Moravu jižní a jihozápadní, zatímco na střední Moravě jsou poměrně vzácné. Předkládaná studie dokládá nejsevernější známý výskyt dvou typů teplomilných doubrav na Moravě: xeromezických bazifilních doubrav asociace Corno-Quercetum a xerotermních acidofilních doubrav asociace Genisto pilosae-Quercetum petraeae. Jejich výskyt je vázán na jihozápadní svah vrchu Velký Kosíř u Prostějova. Překvapivý výskyt bazifilního společenstva v území s převahou kyselých substrátů je pravděpodobně zapříčiněn příměsí spraše v půdě. Výsledky studie potvrzují fytogeografický význam oblasti Velkého Kosíře a podporují dříve publikované návrhy na revizi jejího regionálně-fytogeografického členění.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info