Výrobní objekty z nově objevené germánské osady v Hrubé Vrbce

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VACHŮTOVÁ Dagmar ZEMAN Tomáš

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Archeológia barbarov 2009. Hospodárstvo Germánov. Sídliskové a ekonomické štruktúry od neskorej doby laténskej po včasný stredovek. Archaeologica Slovaca Monographiae. Communicationes Tomus X
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Southeastern Moravia; Settlement; Kilns; Roman Period; Ceramic; burnt lime
Popis Příspěvek předběžně shrnuje výsledky zjišťovacího výzkumu v Hrubé Vrbce (trať Za Bařinou) ze srpna r. 2009, který na této nedávno objevené lokalitě potvrdil sídelní areály z mladší doby laténské a z doby římské. Hlavní pozornost byla věnována nálezu části výrobního areálu reprezentovaného především vypalovacím zařízením, které s největší pravděpodobností sloužilo k výrobě páleného vápna. Vedle toho bylo předběžně vyhodnoceno několik dalších objektů z doby římské. Nálezový fond získaný při zjišťovacím výzkumu tvoří především keramika a drobné chronologicky neprůkazné předměty, které umožňují zařazení většiny prozkoumaných objektů do konce starší doby římské. Již uskutečněné a další probíhající odborné analýzy (chemické, paleobotanické a osteologické) napomohou k poznání nejen hospodářství, ale i životního prostředí v době římské v oblasti JV Moravy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info