EEG and neuroimaging studies in young children having epilepsy surgery

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HNOJČÍKOVÁ Mária NICKELS KC WETJEN NM BUCHHALTER JR RAFFEL C. WIRRELL EC

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pediatric Neurology
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Neurologie, neurochirurgie, neurovědy
Klíčová slova focal cortical dysplasia; 1st 3 years; intractable epilepsy; childhood epilepsy; predictors; life; prognosis; outcomes; infants; onset
Popis Cílem studie bylo zhodnotit preoperativní elektroencefalografii a magnetickou rezonanci jako prediktivní faktor výsledkú epileptochirurgické terapie u dětí před pátým rokem života. Do studie bylo zařazeno 28 dětí (54% chlapců), které podstoupili resekční chirurgický zákrok na Mayo Clinic v Rochestru mezi lednem 2002 a červnem 2009. Průměrný věk při prvním epileptickém záchvatu byl 9,6 měsíce (SD 12,7), průměrný věk při provedení zákroku 28,8 měsíce (SD 17,7). Šestnáct dětí (57%) mělo parciální záchvaty, 8 (29%) jenom parciální záchvaty a spasmy, a 4 (14%) jenom spasmy. Iniciálním chirurgickým zákrokem byla hemisferektomie v 6 případech, multilobární resekce v 8 případech, temporální v 7 a extratemporální v 7 případech. Jen u 10 z 25 dětí (40%), které měli zachycenu epileptickou aktivitu na preoperačním EEG, byla lokalizavána fokální epileptogenní zóna. Generalizované výboje byli v 8 z 25 případů, a generalizované i fokální výboje v 1 případě (4%).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info