Zápas o uvozovky: interpretační rámce v periodicích romského hnutí po roce 1989

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOUBEK Martin CÍSAŘ Ondřej

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Politologický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www Politologický časopis
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova frames; frame analysis; Roma movement; social movement; self-naming; collective identity; EU structural funds
Popis Článek se věnuje vývoji interpretačních rámců tzv. romského hnutí v České republice po roce 1989. Přestože se můžeme setkat se studiemi, které na obecné úrovni v prostředí postkomunistických zemí tyto rámce popisují, bližší analýza dosud chybí. S využitím analýzy rámců sociálních hnutí (frame analysis) byly sledovány diagnostické, prognostické a motivační rámce ve třech zkoumaných letech: 1992, 1996, 2006. Na základě provedeného výzkumu bylo možné sledovat významné odlišnosti mezi povahou a zaměřením interpretačních rámců mezi jednotlivými roky a uvažovat o jejich možných vysvětlujících faktorech jako jsou změny v integrační politice státu, změny ve struktuře politických příležitostí, úroveň ultra-pravicového násilí, povaha veřejného diskurzu či změna příležitostí ve oblasti financování. Na zdroje financování pro-romských a romských nevládních organizací se zaměřuje také poslední část textu, která se věnuje blíže tomuto faktoru a jeho možným dopadům na rámce pro-romských a romských aktivistů v ČR.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info