Pijavka lékařská (Hirudo medicinalis Linnaeus, 1758) – výskyt druhu ve střední Evropě a hledání příčin jeho kritického ohrožení v České republice

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

STRAKOŠOVÁ Jana SCHENKOVÁ Jana

Rok publikování 2010
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Pijavka lékařská patří v ČR k druhům kriticky ohroženým. Je to ektoparazit živící se krví obratlovců, zejména savců a obojživelníků, přičemž juvenilní jedinci se živí výhradně na obojživelnících. Sání krve pijavkou lékařskou je v medicíně známo už od starověku. V poslední dekádě je jejich užívání opět prudce na vzestupu, uplatnění pijavek je časté zejména v plastické chirurgii a v prevenci chorob oběhového systému. Kvůli vysbírávání pijavek pro lékařské účely v minulých staletích došlo po celé Evropě k velkému úbytku lokalit. Limitující vliv na výskyt druhu má i degradace vhodných stanovišť, což jsou malé vodní plochy s bahnitým dnem, dostatkem makrofyt a hojným výskytem obojživelníků. V mnoha evropských zemích jsou však nízké počty nálezů důsledkem spíše nedostatečné probádanosti území než skutečné absence výskytu. V Německu jsou dostupné informace jen ze dvou spolkových republik, přičemž mnohé údaje nebyly aktualizovány přes 10 let. Nedostatečná revize dat se týká i Rakouska, kde máme zprávy o 3 lokalitách pouze z roku 1997. Na Slovensku byla přítomnost této pijavky recentně potvrzena na několika místech, nejpočetnější populace se nacházejí v mokřadech CHKO Záhorie. Nejlépe zmapována je H. medicinalis v Polsku, kde je známo více než 160 lokalit. Výskyt druhu je zde zajímavý velkou různorodostí osídlených habitatů, ale především nálezem četných populací i v oblastech průmyslově znečištěných. V ČR byla pijavka lékařská potvrzena na 11 lokalitách, 2 v Čechách a 9 na Moravě. Jedná se o malé vodní plochy nížin: tůně, rybníky a mrtvá ramena řek. Během posledních 5 let počet lokalit u nás sice roste, ale množství prozkoumaných míst bez přítomnosti druhu nasvědčuje tomu, že H. medicinalis je v ČR druhem zatím stále velmi vzácným. Hlavní příčinou tohoto neuspokojivého stavu jsou nešetrné zásahy do krajiny pro potřeby intenzivního zemědělství, které vedou k degradaci mnohých vhodných stanovišť.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info