Variabilita opaskovců (Annelida: Clitellata) na minerálně-trofickém gradientu prameništních slatinišť: srovnání velké a malé prostorové škály

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SCHENKOVÁ Jana BOJKOVÁ Jindřiška KŘOUPALOVÁ Vendula HORSÁK Michal

Rok publikování 2010
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis V oblasti západních Karpat byly provedeny dvě studie: na velké škále na 17 slatiništích, která se lišila v minerální bohatosti a na malé škále na dvou vybraných slatiništích výrazně se lišících minerální bohatostí: bazické se srážením pěnovce a slatiniště s kalcitolerantními rašeliníky. Společenstvo opaskovců se na velké škále měnilo především podél gradientu minerální bohatosti. Druhý významný gradient reprezentovala vlhkost a živiny, které oddělily společenstva opaskovců z lokalit s rašeliníky od společenstev z lokalit s hnědými mechy (čel. Bryidae). Na malé škále dělil společenstvo opaskovců v bazickém slatiništi se srážením pěnovce sezónní efekt spojený s průtokem, naopak ve slatiništi s rašeliníky se kromě sezónního efektu objevil nezávislý gradient: vzdálenost od pramene, pH, množství kamenů a množství partikulované organické hmoty (analýza PCA).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info