Chronic Lymphocytic Leukemia and Focusing on Epidemiology and Management in Everyday Hematologic Practice: Recent Data From the Czech Leukemia Study Group for Life (CELL)

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Chronická lymfatická leukemie Epidemiologie a léčba pacientů s touto diagnózou v každodenní lékařské praxi: Aktuální data České leukemické - pro život (CELL)
Autoři

PANOVSKÁ Anna DOUBEK Michael BRYCHTOVÁ Yvona MAYER Jiří

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Clinical Lymphoma, Myeloma & Leukemia
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova Alemtuzumab;Cyclophosphamide;Doxorubicin; Prednisolone; Prednisone; Vincristine
Popis Cíl práce: Nové prognostické faktory chronické lymfatické leukemie (CLL) a moderní léčba tohoto onemocnění jsou v současnosti často diskutovány, avšak aktuální data o incidenci a léčbě pacientů v reálné praxi stále chybí. Cílem naší práce bylo zjistit aktuální epidemiologickou situaci CLL a léčebné preference týkající se CLL u hematologů Jihomoravského kraje (1 127 718 obyvatel). Metodika a výsledky: Do naší analýzy bylo zařazeno celkem 540 pacientů s CLL, kteří byli v našem regionu sledováni roku 2008 (medián věku při diagnóze 65 let, 306 mužů, 234 žen). Incidence CLL činila 5,8 - 6,2 případů na 100 000 obyvatel, prevalence byla 48 na 100 000. Léčba byla indikována u 194 nemocných (36 %), u 93 z nich (17 %) byla indikována i terapie druhé linie. Jako první linii léčby dostalo 64 nemocných (33 %) režim s fludarabinem a 74 pacientů (38%) režim založený na chlorambucilu. Třicet nemocných bylo léčeno v rámci klinických studií. Ačkoliv léčba byla indikována u menšiny nemocných (36%), moderní prognostické faktory byly vyšetřeny u více než 50 % pacientů. Závěr: Ve srovnání s daty uváděnými v minulosti, byla námi zjištěná incidence vyšší. Zdá se, že některé případy CLL mohly být dříve opomenuty vzhledem k stále se zlepšující diagnostice toho onemocnění.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info