Difficulties in using 1,3-ß-D glucan as the screening test for the early diagnosis of invasive fungal diseases in patients with hematological malignancies - high frequency of false positive results and their analysis.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Obtíže při používání 1,3-ß-D glukanu jako skríningového testu pro časnou diagnostiku invazivních mykotických infekcí u nemocných s hematologickou malignitou - vysoká frekvence falešných pozitivit a jejich analýza
Autoři

RÁČIL Zdeněk KOCMANOVÁ Iva LENGEROVÁ Martina WEINBERGEROVÁ Barbora BUREŠOVÁ Lucie TOŠKOVÁ Martina WINTEROVÁ Jana TIMILSINA Shira RODRIGUEZ Isa MAYER Jiří

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Medical Microbiology
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1099/jmm.0.019299-0
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova invasive fungal disease; glucan; false positive results
Popis Analyzovali jsme využití 1,3-ß-D-glukanu (BG) pro skríning invazivních myotických infekcí (IFD) u nemocných s hematologickou malignitou. Vzorky séra u nemocných s rizikem IFD byly odebírána dvakrát týdně a retrospektivně testovány v BG testu. BG skríning byl proveden v 1143 vzorcích u 91 nemocných, kteří prodělali 104 protinádorových cyklů. Prokázané a pravděpodobné IFD proběhly v 9 (8,7%) případů. Dle zvoleného kriteria pozitivity (1> 60 nebo 1> 80 pg/ml a 2> 60 nebo 2> 80 pg/ml) senzitivita byla 89%, 89%, 67% a 44%. Ačkoliv byl test pozitivní u 82%, 68%, 54% a 45% léčebných cyklů ve většině případů šlo o pozitivitu pravděpodobně falešnou. Hlavním limitem BG testu byla velmi nízká PPV (10% a 12%). Sledovali jsme faktory jako mukozitida, kolonizace kandidou, bakteriémie, podávání antiinfektiv, erytrocytární a trombocytární filtrované transfuzní přípravky, odběrové zkumavky a odběr přes zavedený žilní katétr. I když ani jeden z faktorů nebyl jednoznačnou příčinou pozitivity mohl každý z nich alespoň částečně ovlivnit výsledek testu. Proto má detekce BG limitovanou možnost použití jako skríningová metoda pro IFD u hematoonkologických nemocných.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info